HM HM HM … H&M DOBIL REKORDNO GLOBO!

Objavljeno:

Avtor:

Informacijski pooblaščenec v Hamburgu je imel vsega dovolj, pa je znani švedski modni verigi H&M pribil res precejšnjo globo: čez 34 milijonov evrov zaradi nepooblaščenega nadzora svojih zaposlenih. Gre za najvišjo do sedaj izrečeno globo v Nemčiji in drugo najvišjo, odkar to področje ureja GDPR.

Menedžerji H&M so organizirali posebne “dobrodošlice” zaposlenim, ki so se v službo vrnili po daljši odsotnosti – recimo po bolezni, dopustu, večjih življenjskih dogodkih – navidez z namenom, da bi jih ob vrnitvi pozdravili, jim zagotovili, da je vse v redu, in z njimi delili novosti v podjetju. Hkrati pa so vse te pogovore snemali, jih shanili na diske in jih analizirali. Na tisoče nepooblaščeno hranjenih in dostopanih občutljivih osebnih podatkov je prišlo na dan lansko jesen ob vdoru v sistem (vedno se zgodi kaj takega!), ko se je izkazalo, da H&M to počne že od leta 2014! Nič čudnega, da je Informacijski pooblaščenec pobesnel in jim naložil rekordno globo.

Nadzor zaposlenih in zbiranje njihovih osebnih podatkov je zelo občutljivo in kompleksno področje. Pri nas se številne kršitve dogajajo pri napačno zastavljenem videonadzoru zaposlenih, zato pazljivo! Najbolje je, da se obrnete na strokovnjake podjetja Dataofficer, saj se tudi najboljši nameni lahko sfižijo in vas spravijo v hude – in zelo drage! – škripce. Ne odlašajte: pišite nam na info@dataofficer.si ali nas pokličite na 041 314 400