Informacijski pooblaščenec udaril z globo v višini 18.500 evrov!

Objavljeno:

Avtor:

Informacijski pooblaščenec je v juniju z ZVOP-2 udaril po slovenskem podjetju in njegovemu direktorju, ki je mislil, da je varstvo osebnih podatkov nekaj nepomembnega, zakonodaja zbirka neobveznih priporočil, evropske uredbe pa se nas ne tiče. V podjetju so imeli videokamere, ki so veselo snemale zaposlene pri delu, brez jasnih razlogov, brez zavarovanja dostopa do posnetkov, brez določene pooblaščene osebe in brez obvestilne table, ki bi zaposlene opozarjala na videonadzor.

Urad je ugotovil, da so v podjetju videonadzor izvajali preširoko, brez ustrezne zakonske podlage in brez resnih razlogov, kot so recimo varovanje premoženja ali preprečevanje kršitev na področju poslovnih skrivnosti. Poleg tega podjetje ni zagotovilo varnosti posnetkov – kdor je hotel, je do žive slike lahko dostopal kar prek telefona! – na vhodu v poslovne prostore pa ni bilo opozorilne table o izvajanju videonadzora.

In cena te lahkomiselnosti? Odgovorna oseba mora plačati globo v višini 3.500 EUR, podjetje pa še 15.000 EUR

Ne splača se. Preden v svojem podjetju uvedete videonadzor, se posvetujte s strokovnjaki podjetja Dataofficer. Pišite nam na info@dataofficer.si ali pa nas pokličite na +386 41 314 400, na spletni strani Dataofficer – videonadzor pa so vam na voljo posebej za vaše potrebe prilagojeni paketi uskladitvenih akotv za pravilno izvajanje videonadzora.