Ko se na limanice videonadzora ujame – policija

Objavljeno:

Avtor:

Letno poročilo Informacijske pooblaščenke je vedno zanimivo in poučno, včasih pa tudi zabavno branje. Lani se je tako v mreže GDPR ujela celo Policija, ki je pri nadzoru mejnega prehoda Zavrč presegla samo sebe, žal pa tudi določbe slovenske in evropske zakonodaje o varstvu osebnih podatkov.

Policija je na Gasilski dom v Zavrču namestila 360-stopinjsko kamero, ki je snemala vse, tudi dvorišča in celo stanovanjske prostore Zavrčanov. Ti so se zaradi tako brezsramnega vdora pritožili Informacijski pooblaščenki, ta pa je ugotovila, da razlogi Policije za snemanje niti slučajno ne odtehtajo težo posega v pravico do zasebnosti.

Še več, pooblaščenka je odkrila še eno policijsko kamero, postavljeno v Športnem parku Zavrč, za katero tudi ni bilo jasno, kaj in zakaj snema. Pavšalni izgovori Policije – nadzor meje, občutljivi podatki, migranti in nepooblaščeno prehajanje meje, nujni tehnični ukrepi itd. – niso zadovoljili urada. 

Informacijska pooblaščenka je udarila po mizi: videonadzor velikega dela snemanih območij ni mogoče šteti niti za primernega niti za potrebnega za doseganje zakonitega namena, na katerega se je sklicevala Policija, prav tako Policija ni izkazala, da spoštuje načelo najmanjšega obsega podatkov,  Zavrčani pač ne spadajo v kategorijo posameznikov, katerih obdelava osebnih podatkov bi bila za namene državne meje potrebna in primerna, snemanje zasebnih stanovanjskih prostorov, kjer ljudje pričakujejo najvišjo stopnjo zasebnosti, pa niti slučajno ni dovoljeno. 

Policija je predlagala, da bi prekrili dele snemalnega polja kamer, ki so pokrivali zasebne prostore, a se pooblaščenka ni dala: Policija je morala odstraniti kamero na Gasilskem domu in jo prestaviti na ustreznejše mesto.

Videonadzor je resna stvar in upravljalca lahko pripelje v precejšnje težave. Niti Policija ni varna pred Informacijsko pooblaščenko, niti Policija ne more ubežati določbam Zakona o varstvu osebnih podatkov. Zato bodite pametni in previdni: o videonadzoru se posvetujte s strokovnjaki podjetja Dataofficer: pišite nam na info@dataofficer.si ali pa nas pokličite na +386 41 314 400!

Za zakonsko ustrezne opozorilne table pa kliknite na zvop2.si in si jih preprosto naročite!

CCTV Security Room